A tudatos utazó 12 fogadalma

2014.04.15. 21:14

utazassss.jpg

1. Pakolj kevesebbet, mint tervezed!
Felesleges egy mázsás, haszontalan dolgokkal teli utazótáskát végigcibálni egy gyönyörű országon. Egyébként is Észak-Koreán és néhány afrikai országon kívül mindenhol megveheted, amit esetleg kifelejtettél a bőröndödből :) Lásd még a következő pontot!

2. Olyan emléktárgyat vásárolj, amit gyakran fogsz használni!
Így a leghétköznapibb helyzetben is eszedbe fognak jutni az utazás emlékezetes pillanatai.

3. Fotózz akkor és ott, ahol senki más!
A turistalátványosságokat valamennyien ismerjük, mégis mindig lefényképezzük. A Colosseumot is mindenki lefényképezi, viszont a mellette megbújó kávézóban kevesen készítenek fotót a csupaszív tulajról, Salvatoréról, amint százfogú mosolyával a cappuccinót szolgálja fel.

4. Készíts emlékezetes fotókat!
Gondolj arra, hogy egy fényképet sem pótolhatsz és örökre szólnak. Nem kell új gépet venned, elegendő néhány alapvető fogást elsajátítanod, és még az unokáid is csodálni fogják, hogy milyen csodás helyekre utaztál a Swiss Halley-vel.

5. Tanulj meg néhány alapvető szót a helyiek nyelvén!
Egy „Köszönöm!” az adott ország nyelvén plusz egy kedves mosoly csodákra képes.

6. Kóstold meg a helyi ízeket!
Térj be egy kisvendéglőbe, ahol a helybeliekkel ülhetsz egy asztalhoz, köztük ehetsz-ihatsz, beszélgethetsz velük. Az ilyen pillanatokról ne felejts el fotót készíteni!

7. Vásárolj a helybeliektől!
Alkudozz a piacon és keress helyi különlegességeket a sarki kisboltban.

8. Tömegközlekedj :) vagy kerékpározz!
Ha bele akarsz pillantani a helyiek mindennapjaiba, akkor így utazz. Ráadásul így a környezetet is óvod. Kerékpárt pedig egyre több nagyvárosban bérelhetsz ingyen vagy fillérekért.

9. Ne csak fotózd, írd is le az élményeidet!
A fotók nem adnak vissza mindent, és az emlékek könnyen elszállnak, de az írott szó megmarad. Mások Swiss Halley-s utazási élményeit olvashatod awww.swisshalleyvelutaztam.com oldalon, ahol a Te beszámolódat is szívesen látjuk.

10. Beszélgess más utazókkal!
Ideális terep erre a hotel, egy kávézó vagy egy tömegközlekedési eszköz. Ráadásul könnyen barátságok szövődhetnek, mert az érdeklődési körötök azonos: szerettek utazni és most is ugyanoda utaztatok.
Ne csak más országokban, hanem otthon is nyugodtan lépj kapcsolatba turistákkal. Segíts nekik, hiszen Te is örülsz, amikor neked segítenek.


11. Soha ne feledd, hogy nagykövet vagy!
A Te országod nagykövete, hiszen az utazásod során az országodat veled azonosítják. Ezért légy udvarias, kedves és segítőkész más turistákkal. Tiszteld a helybelieket és szokásaikat! 

12. Használd ki a modern technológia előnyeit!
Egy okostelefon internetkapcsolattal áldás egy utazónak. Kapcsolatban maradhatsz az otthoniakkal, informálódhatsz helyi dolgokról, használhatod program- és útvonaltervezőként, útikönyvet olvashatsz rajta és még rengeteg funkcióját használhatod. 
De ne ess át a ló másik oldalára, avagy tartózkodj a sötét oldaltól :)! Ne nézegesd naponta az e-mailjeidet, ne posztolj mindenhonnan. Egyébként sincs mindenhol wifi vagy mobilinternet :)

Én, _________________ , ünnepélyesen fogadom, hogy a tudatos utazó 12+1 pontját betartom :)

A bejegyzés trackback címe:

https://swisshalleypecs.blog.hu/api/trackback/id/tr616042382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása